Vogel op mijn schouder laten zitten. Is dit wel of niet verstandig?

Veel mensen vinden het leuk om hun vogel(s) op hun schouders te laten zitten. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen van het toestaan van je pyrrhura om op jouw schouder te zitten.

Het Privilege van Schouderzitten


Veel mensen vinden het fijn als hun Pyrrhura op hun schouder zit omdat het een gevoel van verbondenheid geeft. Toch is het belangrijk om te beseffen dat dit geen vanzelfsprekendheid is, maar eerder een privilege. Om ervoor te zorgen dat dit een positieve ervaring blijft, is het nodig om je vogel goed te trainen. Je vogel moet leren om op commando van je schouder te stappen.

Als je Pyrrhura zelf beslist om op je schouder te klimmen zonder jouw toestemming, kan dit duiden op een gebrek aan training. Het is belangrijk dat de vogel gehoorzaam is en op jouw verzoek kan op- en afstappen. Het initiatief moet bij jou liggen, niet bij de vogel!

Misverstanden over Dominantie

Stichting Vrolijke Papagaai zegt het volgende over schouder zitten en dominantie:

Het niet toelaten van een papegaai op je schouder heeft niets te maken met “dominantie”, zoals vaak wordt gedacht. Men denkt dat de papegaai zich superieur en dominant zou gaan voelen door de hoge positie, maar in werkelijkheid is het omgekeerd.

In de natuur zitten onzekere papegaaien juist bovenin de boom. De rest van de groep maakt gebruik van deze onzekerheid. Ze kunnen rustig eten omdat de onzekere papegaaien alert zijn en de anderen waarschuwen als er gevaar dreigt. Zo beschermen ze de hele groep tegen aanvallers. Als er een stoere papegaai bovenin de boom zou zitten, die bijna nergens bang voor is, zou deze te laat waarschuwen bij dreigend gevaar. Dat brengt de hele groep in gevaar. Daarom is het vanuit het oogpunt van overleving en bescherming van de hele groep dat een onzekerder, voorzichtiger papegaai op wacht zit.

Kortom, door je vogel op de schouder te zetten, geef je hem eigenlijk het verkeerde signaal. Het kan leiden tot onzekerheid en zelfs probleemgedrag, zoals plukken en bijten. En wat je vooral niet wilt is een hapje uit je oor door die lieve pyrrhura!

Communicatie gemist!

Pyrrhura’s communiceren met geluiden en lichaamstaal. Als je Pyrrhura op je schouder zit, kan je bepaalde gedragingen missen omdat je je pyrrhura niet kan zien! Bijvoorbeeld, een angstige houding is voor jou als baasje nu praktisch onzichtbaar. Dit is onhandig omdat je als baasje zijnde goed het gedrag van je vogel moet kunnen observeren om te kunnen reageren op de signalen van je vogel. Kortom, wanneer een Pyrrhura op je schouder zit, kun je veranderingen in lichaamstaal of gedrag niet altijd opmerken.

Alternatieven voor schouderzitten

  1. Plaats Overal Kleine Zitstokken
    Zet kleine zitstokken op verschillende plekken in huis, zodat je Pyrrhura een variatie aan zitplaatsen heeft. Dit bevordert een verandering van omgeving en houdt je handen vrij.
  2. Dragen op de Hand
    Draag je Pyrrhura op je hand en zet hem neer op verschillende locaties. Zorg ervoor dat de vogel gehoorzaam is en op verzoek kan opstappen.

Tip: maak regels voor het ‘schouderen’

Voorbeeld regels voor ‘schouderen’

  1. Laat je pyrrhura alleen op je schouder zitten als jij hem daar plaatst.
  2. Laat je Pyrrhura alleen op je schouder zitten als hij gemakkelijk op je hand stapt wanneer gevraagd.
  3. Verbied het schouderen als je Pyrrhura agressief gedrag vertoont.

Conclusie

Of je nu kiest om je Pyrrhura op je schouder te laten zitten of niet, begrijp de signalen van je vogel en wees bewust van mogelijke risico’s. Veiligheid en welzijn staan voorop. Overweeg alternatieve manieren om de band met je Pyrrhura te versterken en houd rekening met zowel gedrags- als praktische overwegingen. Zo creëer je een positieve interactie en een gelukkige relatie met je piertje!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *